استان کردستان واقع در غرب کشور است که اکثر مردم ساکن آن به زبان کردی با لهجه های مختلف سخن می گویند.
این استان دارای آداب و رسومی ویژه است که جنبه تاریخی و بعضا اسطوره ای دارد.
آشنایی با برخی رسوم و بازیهای رایج این استان در ادامه مطلب...
استان کردستان واقع در غرب کشور است که اکثر مردم ساکن آن به زبان کردی با لهجه های مختلف سخن می گویند.
این استان دارای آداب و رسومی ویژه است که جنبه تاریخی و بعضا اسطوره ای دارد.
ميرنوروزي و مراسم كوسه گردي که پیش از آغاز نوروز انجام می شده است.
مراسم ميرميرين يا اميربهادري این مراسم نیز پیش از آغاز بهار از گذشته در بین کردها مرسوم بوده است
مراسم سمنو پزان (روستای قلعه-قروه) که معمولا در 15 روز انجام می گیرد و اهالی معتقدند که سمنو مهریه ی فاطمه زهرا (س) است. این مراسم در واقع مراسمی زنانه و نوعی عروسی و پایکوبی به شمار می رود. زنان دور سمنو جمع می شوند هلهله می کنند و می رقصند.
مراسم پیر شالیار که هر سال در بهمنماه، در آغاز چله كوچك، در سه مرحله و طي سه هفته انجام ميشود.
پير روحاني از مغان زرتشت به نام پير شاليار نزد مردم اورامان بسيار محترم است و كتابش را بمحترم دانسته و به کسانی که آشنایی ندارند نشان نمیدهند و كلماتش به جاي ضربالمثل به كار ميرود. جشن بزرگ مردم اورامان در بهمنماه كه سال روز ازدواج اوست برگزار ميشود.
بازی های محلی استان کردستان
کلاوریزان
در این بازی فردی کلاهی را پر از سنگریزه می نمود وآن را وارونه روی یک سطح قرار می داد سپس می بایست کلاه را طوری از زمین بردارد که سنگریزه ای برجای نماند اما اگر موفق نمی شد می بایست سنگریزه های باقیمانده در روی زمین را تک تک طوری بردارد که بقیه سنگریزه ها موجود در سطح تکان نخورند در غیر این صورت بازنده اعلام می گردید.
هر کس در این بازی موفق می شد که یا کلاه را پر از سنگریزه برگرداند یا اینکه سنگریزه ها را تک تک بردارد به طوری که بقیه ی آنها تکان نخورد. لازمه این بازی دقت و اعصاب آرام است.
هیله مارانی
(تخم مرغ شکستن) این بازی که به صورت برد و باخت انجام می گرفت به این صورت بود که در هر مرحله دو نفر با هم روبرو می شدند؛ هر کدام از طرفین تخم مرغی را محکم در دستش نگه می داشت به طوری که یک سر تخم مرغ به طرف بالا باشد و دیده شود سپس فرد دیگری تخم مرغ خود را از طرف سر آن به تخم مرغ طرف مقابل می زد اگر تخم مرغ یکی از آنها ترک بر می داشت این بار دو سر دیگر تخم مرغ را به هم می زدند اگر این بار نیز همان تخم مرغ ترک بر می داشت صاحب این تخم مرغ بازنده محسوب می شد و می بایست تخم مرغ خود را به طرف مقابل بدهد و اگر هر دو ترک برمی داشتند آن طرفی بازنده محسوب می شد که تخم مرغش بیشتر شکسته باشد. به این طریق یک فرد ممکن بود در روز چند تخم مرغ را صاحب شود.
منبع: sunpersia.ir